Proces verbal din 10.07.2018

PROCESUL VERBAL AL ŞEDINŢEI EXTRAORDINARE A CONSILIULUI LOCAL AL MUNICIPIULUI IAŞI DIN DATA DE 10.07.2018ANUNȚ

Aducem la cunoștința cetatenilor

PROCESUL VERBAL

AL ȘEDINȚEI EXTRAORDINARE DIN DATA DE 10.07.2018

A CONSILIULUI LOCAL AL MUNICIPIULUI IAȘI

MUNICIPIUL IASI

CONSILIUL LOCAL

PROCES - VERBAL

încheiat astazi, 10 iulie 2018 in cadrul sedintei extraordinare a

Consiliului Local al Municipiului Iași

Sunt prezenti urmatorii consilieri:

1.    ALDEA CATALINA

2.    BOISTEANU PAUL CORNELIU

3.    BOSTAN MANUEL CIPRIAN

4.    CIOBOTARU FLORENTIN TRAIAN

5.    COTOFAN ALEXANDRU IOAN

6.    CRUCIANU TEODOR BOGDAN

7.    DORNEAN TUDOR

8.    GABURICI VIOLETA ADRIANA

9.    GHIZDOVAT VLAD

10.    HARABAGIU GABRIEL VASILE

11.    IGNAT ETIENNE

12.    JUGRIN LUCIAN

13.    NEDELCU VLAD NICOLAE

14.    PIFTOR DANIEL

15.    PINTILEI MIHAIL

16.    SANDU VASILE

17.    SCRIPCARU CALIN

18.    SURDU GABRIEL MIHAI

19.    TAUTU IULIANA DANIELA

Participa la sedinta extraordinara a Consiliului Local al Municipiului Iași: domnul Chirica Mihai - primarul Municipiului Iași, domnul Harabagiu Vasile Gabriel - viceprimarul Municipiului Iasi, doamna Cristina Daniela Oteleanu - director Directia Juridica, directorii si sefii de serviciu din cadrul Primariei Municipiului Iasi, presa locala si alti invitati.

Lucrarile sedintei incep la orele 10,00, sunt conduse de domnul Surdu Gabriel Mihai si sunt inregistrate audio si video. Sedinta a fost convocata de Primarul Municipiului Iasi, prin Dispozitia nr. 1669 din data de 06 iulie 2018, completata prin Dispozitia nr. 1672 din data de 09 iulie 2018 si prin Dispozitia nr. 1676 din data de 10 iulie 2018 , avand urmatoarele proiecte inscrise pe ordinea de zi:

1.    Proiect de hotarare privind aprobarea principalilor indicatori tehnico- economici ai obiectivului de investitii „Consolidare si refunctionalizare Palat Braunstein- Iasi, str. Cuza Voda nr. 2”, a devizului general reactualizat, a proiectului si a bugetului aferent acestuia.

2.    Proiect de hotarare privind completarea inventarului domeniului public al Municipiului Iasi insusit prin HCL 212/30.05.2018, cu terenurile (amplasamentele) identificate in vederea implementarii proiectului “Sistem alternativ de mobilitate urbana utilizand statii automate de inchiriere a bicicletelor - Iasi Velocity”.

C1. Proiect de hotarare privind trecerea din administrarea Liceului Tehnologic de Mecatronica si Automatizari, in administrarea Colegiului Richard Wurmbrand Iasi, a unor imobile cu destinatie de invatamant, situate in b-dul Poitiers nr. 41, proprietatea publica a Municipiului Iasi.

C2. Proiect de hotarare pentru aprobarea acordului cadru de parteneriat privind colaborarea dintre Administratia bazinala de apa Prut Barlad si unitatea administrativ teritoriala municipiul Iasi in vederea implementarii proiectului construire pod peste raul Bahlui, in zona Cicoarei strada Sarmisegetuza, stradela Sofia Nadejde, lucrari de supratraversare rau Bahlui in zona Cicoarei - Dacia, pod cu 4 benzi carosabile

Se intoneaza imnul de stat al Romaniei.

Doamna Oteleanu Cristina Daniela - director executiv Direcția Juridica

Buna dimineata. Deschidem lucrarile sedintei extraordinare de astazi. Consiliul Local a fost convocat prin Dispozitia Primarului Municipiului Iasi nr. 1669 din data de 06 iulie 2018, completata prin Dispozitia Primarului Municipiului Iasi nr. 1672 din data de 09 iulie 2018 si prin Dispozitia Primarului Municipiului Iasi nr. 1676 din data de 10 iulie 2018. Sedinta este statutara. Lipsesc motivat urmatorii consilieri: domnul Aur Marius Catalin, domnul Boca Adrian Florin, domnul Botez Radu, domnul Boz Petru Eduard, domnul Gavril Mihai Liviu, domnul Postolache Andrei, domnul Timofciuc Razvan, Vintila Iordan si atat. Intrucat presedintele de sedinta lipseste, va rog frumos sa propuneti un presedinte de sedinta pentru astazi. Va rog.

Domnul consilier local Boisteanu Paul Corneliu

Propun ca astazi sa conduca sedinta domnul consilier Surdu Gabriel Mihai.

Doamna Oteleanu Cristina Daniela - director executiv Directia Juridica

Supunem la vot.

Cine este pentru?

Abtineri?

Impotriva?

Domnul presedinte va rog.

A fost ales domnul presedinte Surdu. Dau cuvantul pentru inceperea sedintei.

Domnul consilier local Surdu Gabriel Mihai - președinte de sedinta

Sarut mana. Buna ziua. Avem trei proiecte pe ordinea de zi, patru proiecte pe ordinea de zi, dupa cum urmeaza: proiect de hotarare privind aprobarea principalilor indicatori tehnico economici si obiectivelor de investitii consolidare si functionali zare palatul Braunstein Iasi, Cuza Voda 2 ... la proiectul doi avem un proiect de hotarare privind completarea inventarului domeniu public al Municipiului Iasi; completarea unu, C1 - proiect de hotarare privind trecerea in administrare Liceul Tehnologic de Mecatronica si Automatizari in administrare Colegiului Richard Wurmbrand unor imobile destinate de invatamant; si C2 - proiect de hotarare privind aprobarea acordului cadru de parteneriat privind colaborarea dintre administratia bazinala Ape Prut Barlad si unitatea administrativa teritoriala municipiul Iasi.

Daca sunteti de acord cu ordinea de zi?

Cine este pentru? Multumesc.

Daca este cineva impotriva?

Daca se abtine cineva? Multumesc.

Primul proiect pe ordinea de zi.

Proiect nr. 1

Proiect de hotarare privind aprobarea principalilor indicatori tehnico - economici ai obiectivului de investiții „Consolidare si refunctionalizare Palat Braunstein- Iasi, str. Cuza Voda nr. 2”, a devizului general reactualizat, a proiectului si a bugetului aferent acestuia.

Domnul consilier local Surdu Gabriel Mihai - președinte de sedinta

Daca sunt intrebari? Daca sunt discuții?

Daca nu sunt, cine este pentru?

Daca se abtine cineva?

Daca este cineva impotriva? Multumesc.

Proiectul de hotarare a fost adoptat.

Proiect nr. 2

Proiect de hotarare privind completarea inventarului domeniului public al Municipiului Iasi insusit prin HCL 212/30.05.2018, cu terenurile (amplasamentele) identificate in vederea implementarii proiectului “Sistem alternativ de mobilitate urbana utilizand statii automate de inchiriere a bicicletelor - Iasi Velocity”.

Domnul consilier local Surdu Gabriel Mihai - președinte de sedinta

Daca sunt intrebari? Va rog, doamna.

Doamna consilier local Gaburici Violeta Adriana

Buna dimineata doamnelor si domnilor. Am cateva intrebari vis-a-vis de acest proiect. Am vazut ca noi astazi votam intabularea amplasamentelor. Intrebarea mea ar fi care este perioada de implementare a acestui proiect si cand va incepe sa functioneze acest sistem? ca asta este foarte important, cu totii ne dorim sa il avem in orasul nostru. Si de asemenea, vreau sa va intreb daca infrastructura actuala permite implementarea in siguranta a acestui sistem, daca s-a facut vreun studiu si daca se va interveni asupra infrastructurii. Si de asemenea as vrea sa mai intreb vis-a-vis de Axa 4, stiu ca intentia primariei este sa achizitioneze si niste autobuze electrice si de asemenea tramvaie, as vrea sa stiu daca se depun proiecte in acest sens pe Axa 4. Multumesc!

Domnul primar Chirica Mihai

Da, multumesc foarte mult. Buna ziua. Va multumesc ca ati raspuns invitatiei. Nu am mai intervenit la proiectul numarul unu si nici nu o voi face tocmai pentru a nu consuma foarte mult din timp. Referitor la acest proiect, intr-adevar el are in momentul de fata oarece experienta pentru ca pe parcursul anilor trecuti au mai functionat in Iasi sisteme de utilizare a bicicletelor in regim privat, sa spunem, si care au aratat ca se poate, ca pot fi utilizate si au creat, sa spunem efectul dorit. Stiti foarte bine, statiile de biciclete din zona Tudor Vladimirescu, din zona Copou vis-a-vis de Gradina, Parcul Expozitiei, dar si din zona de la Fundatie si care au fost utilizate cu succes. Spunem noi ca o mie de biciclete la un oras ca Iasul reprezinta un procent destul de mic fata de ce ar putea sa insemne pe viitor. El este de fapt un start, un start care va atrage si contributia ulterioara a autoritatilor locale, dar si aparitia unor proiecte in regim privat, probabil, si care desigur vor completa aceasta necesitate. Intrebarea este directa, daca putem sa utilizam toate cele 1.000 de biciclete pe reteaua sau pe infrastructura pe care o gestionam in momentul de fata. Din punctul meu de vedere vom mai aduce imbunatatiri acesteia pentru ca, pe de o parte, o parte din retea existenta este in reparatii, modernizari prin suprapuneri cu alte proiecte si pana la sfarsitul lunii martie a anului viitor finalizam si Splaiurile si celelalte zone afectate de alte lucrari. Pe de alta parte, vom incerca sa generam niste regulamente speciale care sa favorizeze deplasarea biciclistilor chiar si pe benzile de circulatie in zona carosabila, venite in paralel cu transportul public de calatori. Perioada de implementare ne permite acest lucru. Teoretic ar trebuie sa fie, conform programei Uniunii Europene pana in 2020, dar ea poate trece pana in anul 2022 conform standardelor acceptate actualmente de catre Guvernul Romaniei si Comisia Europeana. Noi speram sa il ducem la indeplinire in maxim doi ani de zile si sa reusim sa il si utilizam pana la sfarsitul perioadei de implementare asa cum prevede noul program POR. Axa 4 cuprinde printre alte proiecte si achizitia de autobuze electrice. Sunt mai multe variante, noi am apelat, ultima modificare a ghidurilor de finantare prin care, pe proiecte, sa spunem, definite in mod individual de catre Guvern si aplicate in mod separat fata de autoritatile locale, am aplicat si noi pentru circa 36 de unitati de transport de tip autobuz electric si 16 unitati de transport de tip tramvai. In cadrul programului de aplicare pe Axa 4, individual pe municipiul Iasi, pe fiecare program in parte si proiect in parte, avem cuprinse de asemenea modernizari de linii de tramvaie dar care vin si cu completare de parc, tot tramvaie noi. Deja s-au trimis toate informatiile necesare la Ministerul Dezvoltarii, asta insemnand nota de justificare, justificativa privind necesitatea completarii parcului, tipurile de autobuze pe care prognozam sa le luam, respectiv 10 m, 12 m, in functie de zona de utilizare si tipurile de tramvaie pe care dorim sa le aducem. Licitatia va fi una cumulativa pentru toate autoritatile locale cu o valoare estimata de 600 de milioane de euro, urmand ca pe parcursul, sa spunem, achizitiilor si a receptiilor sa fie transferate catre autoritatile locale. Nu cred ca va fi mai devreme de 2 ani de zile. Multumesc!

Domnul consilier local Surdu Gabriel Mihai - presedinte de sedinta

Multumim, domnule primar. Va rog, domnule consilier Ignat.

Domnul consilier local Ignat Etienne

Buna dimineata domnule primar, stimati colegi. Domnule primar, concret as vrea sa ne spuneti cate piste de biciclete in municipiul Iasi sunt in momentul de fata autorizate ca piste de bicicleta, din ce stiu eu erau doar doua. Si concret,

care este planul pe viitor pentru a asigura, probabil, traseele intre statiile propuse in momentul de fata ca sa intelegem un pic cum se va desfasura acest proiect, pentru ca din punctul meu de vedere, da sunt total de acord sa avem bike sharing fiind un trend la nivel mondial, dar riscam sa devenim orasul celor o mie de biciclete fara piste de biciclete. Multumesc!

Domnul primar Chirica Mihai

Da, sigur. Piste de biciclete sunt si in momentul de fata. Ceea ce vrem noi sa demonstram prin acest proiect este ca bicicleta poate deveni un vehicul alternativ care sa suplineasca prezenta autoturismelor clasice, combustibil fosili in spatiul public si care polueaza. Exista si legislatie in momentul de fata care permite utilizarea bicicletei si pe drumul public. Prima conditie si cea minimala este ca utilizatorul sa aiba minim 14 ani. La 14 ani poti sa te urci pe bicicleta si sa o folosesti si pe pistele special dedicate, dar si pe zonele din carosabil fara sa fii pus in pericol de catre autoritati. Pe de alta parte, asa cum spuneam, intentia este, nu o sa reusim sa largim toate bulevardele sau sa le cream piste speciale prin diminuarea trotuarelor pentru ca, sunt zone in care actuala trama stradala este deficitara chiar si pentru folosinta pe care o au, respectiv pietoni sau autoturisme, dar printr-o reglementare, sa spunem, de circulatie si sectoare de strada din Municipiul Iasi pot deveni adevarate zone de circulatie pentru biciclete, ceea ce va trebui si noi sa facem pe parcursul implementarii acestui proiect ... Concret? Introducerea de sensuri unice, benzi rezervate pentru transportul public si biciclete, utilizarea actualelor, sa spunem, piste de biciclete, toate completate, niste trasee care sa lege punctele intre ele, vor deveni cu siguranta o oportunitate pentru folosirea bicicletei ca mijloc de transport, nu neaparat de agrement.

Domnul consilier local Ignat Etienne

Concret, cate piste sunt autorizate ca piste de biciclete in municipiul Iasi.

Domnul primar Chirica Mihai

Autorizate de cine?

Domnul consilier local Ignat Etienne

De Politia Rutiera, nu?.

Domnul primar Chirica Mihai

Toate pistele care s-au construit in municipiul Iasi sunt autorizate odata cu proiectul de autorizare de constructie. Deci nu s-a pus problema executari lor fara autorizatie. Deci ele sunt autorizate si au avizul tuturor institutiilor care reglementeaza in momentul de fata. Multumesc!

Domnul consilier local Surdu Gabriel Mihai - președinte de sedinta

Multumim! Daca mai sunt interventii? Va rog domnul consilier.

Domnul consilier local Bostan Manuel Ciprian

Eu voiam sa intreb daca cele 50 de statii pentru inchirieri de biciclete au si spatii pentru parcarea bicicletelor personale, unu. Si doi, v-am propus acum cred ca jumatate de an sau mai bine prelungirea pistei de biciclete pe soseaua Bucium pana spre Barnova, pentru ca acolo latimea trotuarului permite. Daca s-a mai facut ceva in directia asta? Pentru ca tot vorbim de subiectul asta.

Domnul primar Chirica Mihai

... niste locatii, 62 de statii de inchiriere, 35 de locatii cu posibilitatea parcarii de biciclete private si 10 sau 12 unitati de reparatii biciclete pe care le poate folosi orice utilizator inclusiv cei din domeniul privat. Le aveti toate tabelate in proiectul de hotarare. Pista sau viitoarea pista de biciclete care sa lege cartierele, sa spunem Bucium de oras pe zona strazii, a soselei Bucium de fapt, va fi rezultatul proiectarii modernizarii soselei Bucium in momentul de fata. Am elaborat tema si o scoatem la licitatie, validam o licitatie care a avut loc si demaram si cea de pe soseaua Bucium care cuprinde printre altele si executarea unei piste de biciclete pe unul dintre trotuare, pentru ca am masurat, nu ne permite pe ambele trotuare si sigur si ranforsarea drumului pentru circulatia auto in momentul de fata. Multumesc! Domnul consilier local Surdu Gabriel Mihai - presedinte de sedinta

Multumim! Daca mai sunt interventii? Daca nu, va supun votului proiectul numarul 2.

Cine este pentru?

Daca se abtine cineva?

Daca este cineva impotriva:

Proiectul de hotarare a fost adoptat in unanimitate.

Proiect C1

Proiect de hotarare privind trecerea din administrarea Liceului Tehnologic de Mecatronica si Automatizări, in administrarea Colegiului Richard Wurmbrand Iasi, a unor imobile cu destinatie de invatamant, situate in b-dul Poitiers nr. 41, proprietatea publica a Municipiului Iasi.

Domnul consilier local Surdu Gabriel Mihai - presedinte de sedinta

Discutii? Va rog domnul consilier.

Domnul consilier local Ciobotaru Traian Florentin

Multumesc frumos, domnule presedinte. Buna dimineata domnule primar. Sarut mana doamnelor. Buna dimineata domnilor. Salut initiativa promovarii acestui proiect de hotarare si profit de faptul ca se discuta despre invatamant sa va supun atentiei urmatorul aspect. Clubul Sportiv Scolar Unirea din Iasi, situat in Copou, pe Sarariei, se afla in patrimoniul Ministerului Educatiei Nationale, dar functioneaza intr-o cladire de patrimoniu, din informatiile pe care le am de la conducerea scolii, cladire care a fost edificata in anul 1894 cu destinatie directorul scolii de meserie de atunci actualul Colegiul Tehnic Gheorghe Asachi. Intrucat se afla intr-o stare avansata de degradare, de uzura, acolo exista un real pericol sa se darame la un eventual cutremur, va rog prin mijloacele legale pe care le aveti la dispozitie sa ... (domnul Surdu, va rog sa nu apasati acolo, sa ma lasati sa imi termin ideea. Multumesc frumos ... Poate confund) ... poate identificam un spatiu in fostele licee industriale, sa dam o mana de ajutor acestui club emblematic pentru activitatea scolara si extrascolara mai ales sportiva de la nivelul judetului Iasi. Eu cred ca sta in puterea noastra, a consilierilor locali, asa cum am identificat un spatiu pentru ”Richard Wurmbrand”, si pentru Clubul Sportiv Scolar ”Unirea” intr-o viitoare sedinta de Consiliul Local, fie ordinara sau extraordinara, sa dam o mana de ajutor si celor care isi deruleaza activitatea acolo. Mai ales ca, daca ne uitam un pic pe zona industriala sunt unitati de invatamant unde CIC PO 03/F3

nu se mai desfasoara cursuri in a caror dotare exista inclusiv camine si ar fi de un real folos sportivilor care vin la diversele competitii in orasul nostru. Va multumesc tare mult.

Domnul consilier local Surdu Gabriel Mihai - președinte de sedinta

Mulțumim! Daca mai sunt intervenții? Va rog va rog domnule Bostan.

Domnul consilier local Bostan Manuel Ciprian

Nu are legatura directa cu subiectul de fata, dar pentru ca colegul a adresat intrebarea asta, am gasit ca e un moment potrivit sa intreb de stadiul caminului de la Saligny de care am discutat, ca sunt patru luni acuma, ca il facem centru de afaceri, incubator de afaceri. Eu am fost, am vazut acolo caminul ala, cu doamna directoare, adica sunt foarte in tema, Mi-as dori sa stiu daca putem urgenta un pic procesul asta. Dupa cum stiti a fost depunere de proiecte care sa incheiat acuma pe 7 iulie, asta am ratat-o, poate am prinde-o macar pe aia din toamna. Da? Multumesc!

Domnul primar Chirica Mihai

Multumesc si eu. Voi lua legatura cu domnul Hudac sa vedem exact ce s-ar potrivi. Ar fi interesant acolo daca ar putea convietui cu Scoala de Gimnastica a domnului Radu Constantin. Referitor la cea de a doua propunere, am si vazut raportul informare de la Directia de Exploatare Patrimoniu si am si propus, ti-am scris Radu, in viitoarea sedinta sa propunem lasarea la dispozitie a acestui imobil in vederea scoaterii la licitatie pentru implementarea unui centru de afaceri. Sigur ca da, el va acoperi probabil necesarul pentru un viitor sau o viitoare societate comerciala care va trebui sa il administreze intr-o maniera cat mai corecta. Referitor la Richard Wurmbrand, au fost mai multe teorii acolo. Am avut si cateva discutii cu Inspectoratul Scolar Judetean. Doreste doamna inspector general sa infiintam si un centru de excelenta. Aceasta cladire nu mai este utilizata, este intr-un stadiu de degradare foarte mare pentru ca ca orice casa nefolosita daca nu pica varul, ti-o mananca paianjenii si tot rau arata. Scoala ”Wurmbrand” este o scoala care in ultima perioada a reusit sa suplineasca foarte mult din necesarul de educatie alternativa si cu rezultate, din punctul meu de vedere, remarcabile. Au reusit sa scoata si nota de 10 la bacalaureat din nou, cu o promovabilitate de suta la suta si ii felicit pe aceasta cale, chiar daca nu ne vedem personal aici. Creeaza premisele unei scoli alternative care sa poata veni ca o completare asupra necesarului de educatie pentru Iasi si cred ca mai au un mare avantaj, au si banii necesari pentru a investi. Ei sunt finantati prin diverse organizatii la nivel international si am vazut ca se misca foarte bine in acest sens. E o sansa pentru ei cum este o sansa si pentru celelalte scoli, mai avem o solicitare si de la EuroEd. Am luat in calcul lucrul acesta. Am vazut ca domnul Canianopol mi-a trimis luni informarea cu spatiile pe care le mai gasim disponibile. O sa discutam si cu Inspectoratul si cu Clubul Sportiv Scolar „Unirea” sa gasim variante si pentru ei si pentru scoala de excelenta pe care dorim sa o infiintam pe langa Inspectoratul Scolar Judetean, dar care, din punctul meu de vedere, ar trebui sa fi cumulata intr-o scoala cat mai centrala daca se poate astfel incat, pe perioada de dupa amiaza cand scoala este deja incalzita iarna si are utilitatile functionale, sa le poata utiliza in continuare fara sa mai punem un alt buget in lucru pentru a o tine calda si cu putinta de a o exploata. Eu cred ca e un moment important in educatie ieseana cand si alte categorii de forme de educatie sunt puse in valoare si creeaza rezultat. Neam obisnuit pe parcursul timpului sa consideram ca scoala de stat este singura alternativa, ceea ce pentru mine nu cred ca este neaparat adevarat. Stiti foarte bine ca in intreaga lume exista si forme de invatamant privat si forme de invatamant vocational asa cum este ”Wurmbrand” si care au reusit sa creeze, sa spunem, excelenta in educatie. Trebuie sa lasam o piata cat mai diversificata cu optiuni si pentru elevi, dar si pentru parinti desigur si care sa poate completa calitatea educatiei iesene. E un motiv in plus, sa spunem, de recunoastere a valorii scolilor private pe de o parte, pe de alta parte de recunoastere a celor care chiar fac calitate. Noi mai avem impreuna si domnul Florin Ciobotaru stie foarte bine, o experienta pozitiva cu Scoala Gimnaziala ”Miron Costin” care ulterior am transformat-o in Scoala Liceala ”Miron Costin” si care a reusit anul acesta sa aduca doua note de 10 la capacitate in conditiile in care licee de renume, si nu le enumar, nu e cazul aici, nu au reusit nici macar una dintre, nici macar o singura nota de 10 la capacitate. Deci o scoala de cartier care era frecventata de o anumita categorie de populatie si care de regula era privita ca o paria in educatia ieseana, a reusit prin investitie continua si o atentie continua sa scoata note de 10, sa aiba elevi, sa spunem, pe primul loc intrat la medicina si a fost iarasi un succes deosebit al acelei scolii. Vreau sa ii felicit, i-am felicitat si in scris, dar o fac si public acum, si pe cele doua directoare care s-au ocupat si se ocupa, doamna Dobre si doamna Vulpoi de ani de zile acolo, dar si pe parinti in special, si pe elevii care au depus efort. Sigur ca da, mai sunt multe de facut. Mai avem cateva proiecte si cu ocazia asta trecem si in revista, profitand de sedinta scurta. Avansam pe fonduri europene si am inceput incarcarea in MySmis, sa spunem, Platforma nationala pentru fonduri europene pentru Scoala Hasdeu, extindere laboratoare si amfiteatru, au nevoie de acest lucru, pe Ion Creanga. Scoala ”Gheorghe Asachi” din Copou care face parte tot din proiect european. Asteptam proiectul, speram in aceasta luna, de la Scoala Normala ”Vasile Lupu” pentru care o sa incercam printr-o propunere cat se poate de decenta sa avansam acordarea unui credit din partea unei banci, ca acea scoala sa nu depinda, sa spunem, de fluctuatiile bugetare si sa o vedem finalizata in cele din urma. Sunt proiectate pe care vrem sa le sustinem impreuna si sunt convins ca rezultatul excelenta in educatie va proveni si din atentia bugetara de zi cu zi pe care o facem aici, in Consiliul Local Iasi. Multumesc!

Domnul consilier local Surdu Gabriel Mihai - presedinte de sedinta

Multumim, domnule primar. Domnule consilier Ciobotaru, nu v-am intrerupt si va dau din nou cuvantul.

Domnul consilier local Ciobotaru Traian Florentin

Multumesc, domnule presedinte. Sa il parafrazez pe domnul primar, a invocat excelenta in educatie si sa ma adresez mass-mediei, daca informatia e corecta, pe data de 12 iulie va avea loc premierea celor care au obtinut nota 10 fie la Evaluarea Nationala, fie la Bacalaureat. Eu cred ca este un moment deosebit pentru urbea noastra, astfel incat cei care tot timpul relatati despre ceea ce facem noi in Consiliul Local, va rog sa o faceti si in aceasta dupa amiaza astfel incat sala Primariei municipiului Iasi sa fie arhiplina si cred eu ca avem cu ce sa ne mandrim si pe aceasta cale lansez o invitatie tuturor iesenilor sa vada cine reprezinta cu adevarat, nu oamenii politici, ci cei care scriu cu adevarat stiinta, copiii nostri - viitorul orasului nostru. Multumesc!

Domnul consilier local Surdu Gabriel Mihai - presedinte de sedinta

Si eu multumesc Domnul primar vrea sa mai faca o completare. Multumesc.

Domnul primar Chirica Mihai

Da, e o completare foarte scurta, e un pic desprinsa din subiect, dar trebuie sa va fie adus la cunostinta si aceasta informatie. De vreo o luna si mai bine ne straduim sa gasim o cale alternativa de acces catre Aeroportul Iasi. Am salutat public faptul ca Wizz Air a mai deschis opt destinatii legate de Iasi la nivel international, ceea ce pentru noi este o mare realizare. Sunt doua aspecte acolo care trebuie sa le acoperim. Pe de o parte, capacitatea precara, din ce in ce mai precara de procesare a pasagerilor si va trebui sa vedem, poate printr-un comun cu Consiliul Judetean, cum am putea sa crestem calitatea procesarii. Si pe de alta parte, o cale alternativa de circulatie pe care noi am descoperit-o si pe care incercam acuma sa o degajam de vegetatie si ce s-a mai intamplat pe langa aviatia utilitara. Dam drumul la proiectare si o sa incercam sa ii gasim bugetare pe exercitiul bugetar viitor ca sa ne miscam cat mai repede. Multumim foarte mult!

Domnul consilier local Surdu Gabriel Mihai - președinte de sedinta

Mulțumim!

Cine este pentru?

Daca se obtine cineva?

Daca este cineva impotriva? Multumesc.

Proiectul de hotarare a fost adoptat un unanimitate.

Proiect C2

Proiect de hotarare pentru aprobarea acordului cadru de parteneriat privind colaborarea dintre Administrația bazinala de apa Prut Barlad si unitatea administrativ teritoriala municipiul Iasi in vederea implementarii proiectului construire pod peste raul Bahlui, in zona Cicoarei strada Sarmisegetuza, stradela Sofia Nadejde, lucrari de supratraversare rau Bahlui in zona Cicoarei - Dacia, pod cu 4 benzi carosabile

Domnul consilier local Surdu Gabriel Mihai - președinte de sedinta

Discuții, va rog.

Domnul consilier local Bostan Manuel Ciprian

Eu vreau sa intreb daca pentru ... de pe Cicoarei, daca in fostul cartier La Apărătorii Patriei, deci intre Pacurari si Era, daca vor fi lucrari, ceva, de regularizare a Bahluiului si mai ales de acces pențru acolo, deci singurul acces va fi podul de la Cicoarei, dinspre Era, dinspre partea asta, nu sunt interesati sa faca niciun acces dinspre cale a ferata sau dinspre complexul Era? Ca asta e motivul pentru care terenurile nu s-au dezvoltat si am primit si eu intrebari de la multi care au terenuri acolo in zona, ar dori sa faca ceva cu ele, este adevarul, nefiind acces nu se poate dezvolta nimic. Multumesc!

Domnul primar Chirica Mihai

Am sa raspund foarte pe scurt. De ce caracterul de urgenta la acest proiect? Noi am demarat in perioada anterioara mai multe procese de colaborare, de parteneriat cu autoritatile Romane in ceea ce priveste gestiunea unor lucrari peste cursurile de apa care traverseaza municipiul si care sunt in administrarea Statului Roman. Am reusit sa cream acord de parteneriat in vederea introducerii pe fonduri europene a reparatiei podului Tudor Vladimirescu. Acum suntem cu podul peste Cicoarei care are si el nevoie pentru ca o parte din elementele constitutive ale podului se regasesc in zona albiei. Referitor la intrebarea dumneavoastra, ce pot sa va spun pe urmatorul lucru - au inceput lucrarile de consolidare a podului de la Era, am avut si predare de amplasament saptamana trecuta. Lucrarile vor dura aproximativ 6 luni de zile, dupa care intentia noastra este de a receptiona si prelua in proprietate publica podul, inclusiv tot drumul de acces pe toata lungimea complexului pana ajunge in Aparatorii Patriei, care sa devina un drum public pe care sa il putem gestiona fara niciun fel de restrictii si care sa poata permite dezvoltarea ulterioara a zonei din spatele complexului. Fata de acest pod pe zona Sarmisegetuzei, mai avem finalizate inca doua studii de fezabilitate, este vorba despre podul Sarmisegetuza, cel care vine in prelungirea strazii Sarmisegetuza dinspre Zimbru si care leaga direct cartierul Cicoarei de data aceasta, si podul din capatul bulevardului Dacia care este gandit sa devina carosabil si pentru linia de tramvai si care de altfel va completa dezvoltarea urbana a orasului pana spre complexul Era. In paralel cu ceea ce gestionam noi, mai exista un proiect privat de constructie a unui alt pod in zona strazii Stramosilor, este oarecum la jumatatea bulevardului Dacia, si care este gandit sa supra traverseze raul Bahlui astfel incat se poate lega mijlocul intregului areal cuprins intre capat Miroslava, zona Cicoarei, deal Miroslava, Galata si raul Bahlui. Toate sunt deja, unele dintre ele in faza de executie, suntem la licitatie cu Cicoarei, de proiectare doua dintre ele, proiectate sa spunem, si in curs de proiectare podul de la strada Stramosilor, discutie care a fost chiar in cursul zilei de ieri. Multumesc!

Domnul consilier local Surdu Gabriel Mihai - presedinte de sedinta

Multumim! Daca mai sunt interventii? Daca nu mai sunt, va supun votului.

Cine este pentru?

Daca se abtine cineva?

Daca este cineva impotriva?

Proiectul de hotarare a fost adoptat.

Va rog domnul consilier.

Domnul consilier local Pintilei Mihail

Am o propunere, sa nu mai facem sedinte ordinare, vedeti ca la sedintele extraordinare voteaza si colegii liberali.

Domnul consilier local Surdu Gabriel Mihai - presedinte de sedinta

Dorindu-va in continuare o saptamana plina de realizari si sanatate, ne vedem la sedinta ordinara. La revedere!

PRESEDINTE DE SEDINTA,

Consilier Local

GABRIEL MIHAI SURDU


SECRETAR MUNCIPIUL IASI, DENISA LILIANA IONASCU

CIC PO 03/F3